Előnyök – Adótanácsadás

A Német rendszám előnyei,

Segítséget nyújtunk Önnek abban, hogy német rendszámú autót vásároljon  és a vásárlás során jelentős költségeket (akár 30-40%-ot ) is megtakarítson, hiszen német rendszámú céges autó vásárlása esetén:

Előnyei:

  • a gépjármű használata nem képezi vagyonosodási vizsgálat alapját
  • eredetiségvizsgálati díjmentesség
  • regisztrációs adómentesség
  • súlyadó mentesség
  • luxusadó mentesség
  • németországi biztosítótársaságok teljes körű kötelező és casco szolgáltatása
  • németországi finanszírozási háttér, amely sokkal kedvezőbb finanszírozási kondíciókat biztosít
  • közvetlen kapcsolat németországi autókereskedő hálózattal, biztosítva a futamidő végén az egyszerű és gyors gépjármű értékesítést

Az általunk végzett szolgáltatás nem klasszikus autóvásárlás vagy autóbérlés, hanem ún.:

“közvetített vásárlás”,

amelynek keretében legálisan, a jogszabályokat betartva (min.: 40% önerő szükséges) használhat német rendszámú autót.


Az autóvásárlás menete

  • Ön kiválasztja az elképzeléseinek és igényeinek megfelelő német gépjárművet
  • Cégünk ajánlatot tesz Önnek a kiválasztott autó beszerzésére;
  • havonta egy számlát kap a bérleti díjról,

ADÓTANÁCSADÁS

Minta eset

A belföldi gazdasági társaság bérleti szerződést kötött a németországi székhelyű, német adószámú GmbH-val egy BMV X 5-ös személygépkocsi bérletére. A szerződésben rögzítésre került, hogy a jármű a bérbeadó tulajdonát képezi, a bérbevevő nem jogosult magát a forgalmi engedélybe sem üzemben tartóként, sem használóként bejegyeztetni. A bérleti jogviszony 2007. 10. 25-től határozatlan ideig tart. A gépkocsi használata során felmerült költségek a bérbevevőt terhelik. Kérdéseink:

  1. A szerződés alapján bérletnek minősül-e, vagy valamilyen lízingszerződés?
  2. A német bérbeadó a számlát nettó + MwSt, összesen bruttó összegről állította ki. Mi a bruttó összeget könyveltük bérleti díjként. Az áthárított adó visszatérítését külön eljárás keretében kértük az adóhatóságtól. Helyesen jártunk el?
  3. Az első, emelt összegű bérleti díjat el lehet-e számolni teljes egészében 2007. évi költségként, vagy meg kell osztani? Hány évre?
  4. A bérelt személygépkocsi által megtett utakról útnyilvántartást vezetünk. Ha esetenként a cég alkalmazottai vagy tulajdonosai saját célra használják, a megtett km-ekre eső, az APEH által közzétett üzemanyagárral + km-ként 9 Ft-tal számolva áfás számlát állítunk ki részükre. A társaság székhelyén senki nem lakik, ott csak az iroda van. Ezzel mentesülünk a cégautóadó-fizetési kötelezettség alól?

Különböző témájú kérdések kapcsolódnak a kérdező által felvetettekhez. Azokra – a kérdések sorrendjében – a következőket válaszoljuk.

  1. A szerződés elnevezéséből, a kérdésben leírt jellemzőiből az következik, hogy a kérdező cég határozatlan idejű bérleti szerződést kötött.
  2. A kérdésből egyértelműen nem állapítható meg, hogy a német bérbeadó miért számította fel a német áfá-t. A magyar áfatörvény előírásaiból viszont az következik (124. § 2 bekezdésének a) pontja ), hogy a személygépkocsi bérleti díjára előzetesen felszámított áfá-t nem lehet levonásba helyezni, mert nyilvánvaló, hogy a német bérbeadó a személygépkocsit túlnyomórészt úgy hasznosítja, hogy bérbeadja. Ezért helyesen jártak el akkor, amikor a MwSt-vel növelt bérleti díjat bruttó összegében költségként számolták el. Amennyiben az áthárított adót az adóhatóság visszatéríti, és a magyar áfa megfizetésétől eltekintenek, akkor a visszatérített összeget a visszatérítés időpontjával a bérleti díjként elszámolt összeget csökkentően kell elszámolni.
  3. Az első, emelt összegű bérleti díjat nem lehet a felmerülés időszakában – teljes összegében – az eredményt terhelő összegként elszámolni, a 2007. évben bérleti díjként elszámolt összeg jelentős részét időben el kell határolni.

    Bár határozatlan időtartamra kötötték a bérleti szerződést, feltételezhetően a cég vezetésének van arra vonatkozólag elképzelése, hogy ez a bérleti időszak várhatóan hány évig tart. Az első bérleti díjként megfizetett összeg, a gépkocsi beszerzési ára és a havi törlesztő összegek közötti viszonyból lehet erre következtetni.

    Így az összemérés számviteli alapelv érvényesülése érdekében a 2007. évben elszámolt első bérleti díjat – véleményünk szerint legalább 5 évre – időbelileg el kell határolni. Ha a bérleti jogviszony előbb megszűnne, akkor az időbeli elhatárolás még meg nem szüntetett hányadát a bérleti jogviszony megszűnésekor kell költségként véglegesen elszámolni.

  4. A cégautóadó-fizetési kötelezettség alóli mentesülés kérdésénél abból kell kiindulni, hogy mi minősül magáncélú használatnak. Az Szja-tv. 70. §-ának (1) bekezdésben megfogalmazottak alapján magáncélú használat: ha bármely körülmény vagy dokumentum (így különösen a tárolás helye, illetve az irányadó belső szabályzat, szerződés, útnyilvántartás) alapján megállapítható, hogy a cégautót magánszemély(ek) – akár állandó, akár eseti jelleggel – a cégautó egyéb használatától függetlenül – személyes célra is – használja(ák) vagy használhatja(ák). Személyes használatnak minősül, különösen a munkahelyre, a székhelyre vagy telephelyre a lakóhelyről történő bejárás, kivéve ha az említett útvonalon történő használat kiküldetés (kirendelés), külföldi kiküldetés, külszolgálat keretében történik.

    A kérdés szerint a székhelyen senki sem lakik, így valószínüleg a személygépkocsi sincs ott. A cégautóadó-fizetési kötelezettség alóli mentesüléshez szükséges, hogy a tárolás helye (sok esetben ez a cég valamely dolgozójának, vezetőjének a lakóhelye) és a cég székhelye közti útszakasz használata az útnyilvántartásban magáncélú használatként szerepeljen. Ha az útnyílvántartás szerinti összes megtett km-ből – az előbbieket is figyelembe véve – egyértelműen megállapítható a magáncélú használat, és az azzal kapcsolatosan a magánszemély az Szja-tv. 70. §-ának (12) bekezdése szerint kiszámított és kiszámlázott összeget megtéríti, akkor valóban mentesül a cég a cégautóadó megfizetése alól.

    Forrás: 178. Számviteli Levelek / 2008. június 26.

Áfa szabályozás tartós bérlet esetén

2010. január 01-től a hosszú távú bérlet esetében az új szabályok értelmében a teljesítés helye az a hely – abban az esetben is, ha a bérlő más tagállambeli cégtől veszi bérbe a gépkocsit -, ahol a bérlő gazdasági céllal letelepedett. A 30 napnál hosszabb bérbeadás esetén amennyiben a bérlőnek van a saját állama szerinti adószáma, akkor adóalanynak minősül.

2010-től pedig, ha az adóalanyoknak történő hosszú távú bérbeadás teljesítési helye másik államban van, az adóalanynak minősülő bérlő a saját bevallásában kell, hogy megfizesse az adót: ilyen esetben a német bérbeadó áfát nem tartalmazó számlát állít ki a magyar bérlőnek.

Cimkék: német rendszám német használtautó autó németországbólhasznalt autok nemetorszag német autó autó tartós bérlet német használt autóknémet rendszámú autó autó német rendszámmal német tartós bérlet

Hozzászólás